Annikin Tähti ry.

Etusivu
Annikin Facebook-yhteisö

historia

Annikin Runofestivaali
Annikinkadun taidekioski
Annikin kulttuurikesät
Kulttuuritapahtumien kuvat
Näin löydät Annikille!

toiminta
jäseneksi
yhteystiedot

Annikin Tähti ry työskentelee Annikinkadun ja Mäkipäänkadun puutalokorttelin kulttuuri- ja rakennushistoriallisten perinteiden puolesta. Yhdistyksen tavoite myös tuottaa kaikille avoimia laadukkaita kulttuuritapahtumia korttelin sisäpihalla ja myös muissa tiloissa. Yhdistys työskentelee vapaana talkoopohjaisia tapahtumia ja muita kulttuuriprojekteja järjestävänä kulttuurikollektiivina, kaupunkikyläytymiseen liittyvien projektien koordinoijana sekä aikaisemmin Annikin korttelissa asuneiden perinneyhdistyksenä.

Yhdistys jakaa vuosittain Annikin supertähti –palkinnon. Palkinto myönnetään henkilölle tai muulle taholle, joka on ansiokkaasti kehittänyt, vienyt eteenpäin ja tehnyt tunnetuksi Annikin yhteisöllisiä arvoja ja asumiskulttuuria.

Puukorttelin asukkaat perustivat vuonna 1994 yhdistyksen ajamaan talojen suojelua. Asukkaan tekivät yhdistyksen nimissä kunnallisaloitteen korttelin säilyttämiseksi sekä ostotarjouksen puutaloista. Tämän jälkeen yhdistys on vienyt korttelin suojeluprosessia eteenpäin monin tavoin (kts. historia).

Eräs Annikin Tähti ry:n toiminnan suurista voitoista oli Annikin korttelin suojelu kaavalla vuonna 2001. Ilman yhdistyksen ja asukkaiden sitkeää suojelukamppailua ja asian esillä pitämistä julkisuudessa, arvokortteli olisi jo purettu. Annikin Tähti ry on ihmetellyt Tampereen kaupungin välinpitämättömyyttä asumis- ja kulttuurihistoriaansa kohtaan.

Ennen keväällä 2007 järjetettyä tarjouskilpailua korttelin myymiseksi annikkilaiset vetosivat Tampereen kaupunkiin, että "kortteli myytäisiin taholle, joka säilyttäisi ja ulkokuorten lisäksi myöskin korttelissa syntyneen kulttuurisesti ja sosiaaliseti rikkaan kyläyhteisömäisen elämäntavan".

Annikin Tähti ry toivoi myös ettei Annikista tulisi vain harvojen yksityisaluetta, vaan että kortteli voisi jatkaa olemassaoloaan jatkossakin tapahtumien kautta kaikille avoimena tapahtumapihana. Yli 2200 ihmistä allekirjoitti Annikin Tähti ry:n keräämän vetoomuksen Annikin korttelin yhteisöllisen asumiskulttuurin puolesta. Yhdistyksen työ palkittiin, kun maaliskuussa 2007 Tampereen kaupunki päätti myydä korttelin Pirkanmaan yhteisöasujien kokoamalle ostohankkeelle.

Yhdistys käynnisti vuoden 2001 alussa Mahdollisuuksien kortteli -hankkeen. Sen tarkoituksena on tutkia ja kokeilla niitä monia mahdollisuuksia, joita Annikin korttelin säilyminen kaupunkilaisille voisi tarjota. Korttelissa järjestetyt monet kulttuuritapahtumat ovat osa tätä hanketta.