Halkopinon pönkkäkin voi olla runollinen

Etusivu
lue
kirjoita
Annikin Facebook-yhteisö

historia

Annikin Runofestivaali
Annikinkadun taidekioski
Annikin kulttuurikesät
Kulttuuritapahtumien kuvat
Kulttuuritapahtumat mediassa
Galleria
Näin löydät Annikille!

toiminta
jäseneksi
yhteystiedot

Annikilla nyt

Annikin Runofestivaali järjestetään taas 12.6.2010 Lue lisää!

Annikin tilanne nyt! (2009) Lue viimeisimmät kuulumiset!

Katso Annikin kultturikesän kuvat vuosilta 2002-2008!

Kesäkuu näytti parhaat kasvonsa lauantaina, kun Tampereen Tammelassa vietettiin Annikin runofestivaalia. Puukorttelin sisäpihalle oli pakkautunut satoja hyväntuulisia ihmisiä seuraamaan ohjelmaa.

Kaupungin melun ulkopuolelleen sulkeva sisäpiha on mitä parhain ympäristö runotapahtumalle. Runo on intiimiä: se vaatii rauhaa. Annikilla runo viihtyi niin hyvin, että joku tarkkaavainen paikallaolija saattoi kuulla yleisön hartaan hiljaisuuden keskellä Pegasoksen siipien havinan.

Pelkkään hengenravintoon ei yleisön tarvinnut tyytyä, sillä puffetissamyytiin virvokkeita ja herkkuja kasviskeitosta raparperipiirakkaan.

Pihan perälle oli tuotu festivaalin taiteellisen vastaavan J. K. Ihalaisen halkopinon pönkkä, vanha kylmäkaapin ovi. Sen oveen kuka tahansa sai luoda jääkaappimagneeteista omaa runoutta.

Odotukset palkittiin

Festivaalin tunnelma ja miljöö viehättivät Tampere-viikonloppua viettävää Jaakko Hämeen-Anttilaa, joka oli saapunut paikalle hyvissä ajoin ennen omaa esiintymisvuoroaan.

- Näin ihanana kesäpäivänä on mukava kuunnella runoja avoimen taivaan alla, Jaakko Hämeen-Anttila hymyili.

Hämeen-Anttila kertoi pitäneensä kovasti Anna Elina Turusen esityksestä ja odottavansa Ilpo Tiihosen suoritusta, joka oli vuorossa iltaseitsemältä.

Kovimmat naurunremakat yleisöstä irrottivat runoja ja aforismeja yhdessä esittäneet rempseät Hannu Paronen ja Pauli Heikkilä sekä melkoisella lavakarismalla siunattu Juhani Ahvenjärvi.

Runofestivaalin tulevaisuus auki

Ohjelmasta vastannut J. K. Ihalainen oli onnistunut keräämään kokoon monipuolisen ja vaikuttavan esiintyjäkaartin, joka kirvoitti kuulijoissa tunteita ilosta ja riemusta haikeuteen ja liikutukseen.

- Esiintyjien pitää sopia satavuotiaan puutalokorttelin henkeen. Olen valinnut runoilijoita, jotka kunnioittavat perinteitä ja uudistavat niitä. Ihmiset tulevat tänne mielellään, koska täällä on vanhanaikainen lämmin henki, Ihalainen puhelee.

Jos huonosti käy, neljäs Annikin runofestivaali jää viimeiseksi Kortteli on suojeltu, mutta Tampereen kaupunki myy sen syksyllä korjausvelvoitetta vastaan.

Talkootyöllä järjestettyjen Annikinkadun korttelin kesäfestivaalien jatkuminen edellyttää sitä, että asukasyhdistyksen ostotarjous hyväksytään. On selvää, että ainakin lauantaina paikalla ollut yleisö pitää peukkuja, jotta näin kävisi.

Annikilla sanottua:

Ihanaa, että teitä on noin monta, nimittäin mä testaan teillä koko ajan olenko mä järjissäni.
Juhani Ahvenjärvi yleisölle runonlausunnan välispiikkinä

Yleisölle runonlausunnan välispiikkinä: Sataa ja on helle. On helle ja sataa. Suht' trooppinen ilmasto.
Pauli Heikkilä

Otan nyt mukaan nämä efektit. Pyrotekniikkaa en ehtinyt hankkia.
Anna Elina Turunen ryhtyessään puhaltamaan saippuakuplia esiintymislavalla

Lalla-lalla-lal-laaaa, ethän istutuksia tallaa
Kyltti Annikin puukorttelin rehevien kukkaistutusten luona

Morjens maalima / mänen nu.
Kylmäkaapin oveen jääkaappimagneeteilla kirjoitettu runo


Tiina Ahokas

Aamulehti 11.06.2006, Kulttuuri
Julkaistu Aamulehden ystävällisellä luvalla