Itse tehty juhla -
Annikin Tähtimusiikkifestivaali soi viimeistä kertaa

Etusivu
lue
kirjoita
Annikin Facebook-yhteisö

historia

Annikin Runofestivaali
Annikinkadun taidekioski
Annikin kulttuurikesät
Kulttuuritapahtumien kuvat
Kulttuuritapahtumat mediassa
Galleria
Näin löydät Annikille!

toiminta
jäseneksi
yhteystiedot

Annikilla nyt

Annikin Runofestivaali järjestetään taas 11.6.2016. Lue lisää!

Annikin tilanne nyt! Lue viimeisimmät kuulumiset!

Katso Annikin kulttuuritapahtumien kuvat vuosilta 2002-2015!

Annikinkadun tunnelmallisenpuutalokorttelin sisäpihalla järjestettävä Annikin Tähtimusiikkifestivaali soi viime lauantaina kuudetta ja viimeistä kertaa. Tapahtuma tunnetaan ennen kaikkea poikkeuksellisen ystävällisestä tunnelmastaan. Sen salaisuus lienee paljolti siinä, että Tähtimusiikkifestivaali järjestetään talkoovoimin.

Itse tehdystä tapahtumasta ollaan ylpeitä, ja yhdessä tekemisen ilo paistaa läpi kaikesta. Jopa esiintyjät ovat paikalla ruokapalkalla. Festivaalin aktiivisimmat puuhamiehet, taiteellinen vastaava Matti Säteri sekä tuottaja Simo Ollila kertovat, että taiteellisen linjan ydin on tarjota joka vuosi ainakin jotain hämmentävää ja yllättävää sekä löytää oikeanhenkiset esiintyjät.

– Jos joku innostuu tulemaan tänne, kun hänelle kertoo, että tämä on yleisölle ilmainen tapahtuma, ja esiintyjät ovat ruoka- ja sahtipalkalla, niin kyllä hänen voi silloin ajatella olevan oikean henkinen. Ja tietenkin minun itseni täytyy pitää esiintyjästä, nähdä siinä jotain innostavaa.

Tapahtuma sai alkunsa kuin itsestään. – Joskus istuttiin iltaa tuossa pihalla, ja joku sai päähänsä, että jos pidettäisiin pihajuhlat, Säteri kertoo. Järjestämiskulut olisi helposti voitu kattaa vaikkapa euron pääsymaksulla, mutta Säterin mukaan ”rahan pyytäminen siitä, että joku tulisi juhliin meidän pihalle” on koko pihajuhla-idean vastaista. Nollabudjetti-festivaalin järjestäminen muodosti myös mielenkiintoisen haasteen: – Halusimme kokeilla, mitä kaikkea tänne saadaan puhumalla, Säteri sanoo pilke silmäkulmassaan.

Festivaali onkin vuosien varrella levittänyt ideaa siitä, että tapahtumia voi järjestää hyvinkin pienillä resursseilla. – Vasta viime kesänä, kun eräs tuttu Helsingissä järjesti tällaiset vähän samantyyppiset juhlat, tajusin miten tämä saattaa levitä. Se tuntui kyllä hienolta.

Puutalokortteli menee myyntiin

Kaikki Tähtimusiikkifestivaalin yhdeksän esiintyjää saivat noin 2 000-päiseltä yleisöltä lämpimän vastaanoton. Hindustanin pojat, Loviatar,Jahnukaiset, Aloha Junktion, jo viidettä kertaa Tähtimusiikkifestivaalilla esiintynyt ”vakioesiintyjä” Ville Leinonen, Imaginary Friend, Joose Keskitalo yhtyeineen, Too Dumb to Die sekä Suurin Onni tarjosivat mieleenpainuvia, mielenkiintoisia ja intensiivisiä konsertteja.

Menestyksestä huolimatta tämänvuotinen Annikin Tähtimusiikkifestivaali oli myös viimeinen. Kaupungin omistama Annikinkadun puutalokortteli menee syksyllä myyntiin ja sen jälkeen remonttiin. Jää nähtäväksi jatkuuko puutalokorttelin nykyisenkaltainen, yhteisöllinen asumismuoto, vai muuttuuko Annikinkadun viihtyisä sisäpiha yksityisalueeksi, jonne ympäröivän Tammelan asukkailla ei enää ole asiaa.

Vaikka tulevaisuus huolettaakin monia Annikinkadulla asuvia, on Säteri toiveikas: – Tiedän, että kun tällaisen on saanut järjestettyä kerran, niin se onnistuu toistekin. Viimeinen Tähtimusiikkifestivaali oli iloinen juhla. Voi vain toivoa Matti Säterin tavoin, että idea ottaa tuulta alleen ja synnyttää Tampereellekin jotain uutta nyt ainakin toistaiseksi väistyvän Tähtimusiikkifestivaalin tilalle.


Petri Kaikosuo

Tamperelainen 9.8.2006