Annikinkadulla puhalletaan yhteen hiileen - puukorttelissa käy henkäys entisajasta

Etusivu
lue
kirjoita
Annikin Facebook-yhteisö

historia

Annikin Runofestivaali
Annikinkadun taidekioski
Annikin kulttuurikesät
Kulttuuritapahtumien kuvat
Kulttuuritapahtumat mediassa
Galleria
Näin löydät Annikille!

toiminta
jäseneksi
yhteystiedot

Annikilla nyt

Annikin Runofestivaali järjestetään taas 11.6.2016. Lue lisää!

Annikin tilanne nyt! Lue viimeisimmät kuulumiset!

Katso Annikin kulttuuritapahtumien kuvat vuosilta 2002-2015!

Annikin Tähtimusiikkifestivaalilla saavutettiin lauantaina yleisöennätys, kun järjestäjien tukkimiehenkirjanpitoon vedettiin viiva 1 600:nnen festivaalivieraan merkiksi. Neljättä kertaa järjestetty ilmaisfestivaali keräsi tamperelaisen puutalokorttelin sisäpihalle sekä entiset että nykyiset asukkaat ja muut kyläyhteisöstä kiinnostuneet.


-Luovaa hulluutta tarvitaan ja täytyy myös tykätä ihmisistä, että järjestää tällaisen festivaalin omalle pihalle. Neljä vuotta sitten hoksasimme, että meillähän on tässä mainio piha ja päätimme pystyttää esiintymislavan, Annikin Tähtimusiikkifestivaalin tiedottajana toimiva Simo Ollila muistelee festivaalin alkutaipaleita.

Talkoovoimin järjestetylle festivaalille ei Ollilan mukaan ole vaikea löytää esiintyjiä eikä talkootyöläisiä. 35 hengen tiivis asuinyhteisö auttaa järjestelyissä kukin omalla panoksellaan, mutta myös ulkopuoliset tarjoavat mielellään auttavaa kättä.

-Muusikot soittavat soppapalkalla. Meillä ei ole varaa maksaa palkkaa, mutta yritämme muuten pitää heistä hyvää huolta, Ollila selittää. Tänä vuonna Annikinkadulla esiintyivät muun muassa Sere Unplugged Trio, Lemmenpyssyt, Cessna, Ultramariini sekä Joose Keskitalo.

Tapahtumasta koituvien kulujen kattamiseksi asukasyhdistys Annikin Tähti ry myi tapahtumassa kasvissoppaa, omatekoisia sämpylöitä, reilun kaupan kahvia ja teetä sekä raparperimehua. Sponsoriapua oli saatu Tammelan torin torikauppiailta, jotka lahjoittivat soppatarvikkeet.

Vahva talkookulttuuri

Oman pihan avaaminen ventovieraille ei tule ensimmäiseksi mieleen suomalaisesta tapakulttuurista puhuttaessa. Simo Ollila kuitenkin uskoo talkoohengen voimaan nykypäivänäkin.

-Suomessa on aikoinaan eletty vahvassa talkootyökulttuurissa. Täällä koko kyläyhteisö puhaltaa yhteen hiileen, eikä se välttämättä ole suomalaiselle nykyäänkään vierasta, Ollila miettii.

Festivaalin kävijämäärä on kasvanut vuosi vuodelta ja tapahtuma aletaan pikkuhiljaa tuntea myös Tampereen ulkopuolella. Nykyään Helsingissä asuva Hanna-Leena Keskinen on vieraillut Annikinkadun Tähtimusiikkifestivaalilla joka vuosi. Yhdeksän kuukauden ikäinen Pieti Laine on mukana jo toista kertaa.

-Viime vuonna Pieti oli kyllä vielä mahassa, Keskinen kertoo.

Annikinkadun festareille on helppo tulla lastenkin kanssa. Keskisen mukaan iltapäivällä Annikin sisäpihan hiekkalaatikolla kävi melkoinen kuhina, kun nuorimmat festivaalivieraat leipoivat hiekkakakkuja päivänpaisteessa.

-Laskin, että tuolla seinänvieressä on 12 lastenrattaat. Täällä volyymit ovat tarpeeksi alhaisia, että voi olla vauvankin kanssa ihan rauhassa, Keskinen kiittelee.
 

Tulevaisuus puhuttaa

Annikinkadun puutalokortteli on ollut tapetilla muutenkin kuin festivaaliensa ansiosta. Korttelin tulevaisuudesta on kiistelty jo reilun kymmenen vuoden ajan. Tällä hetkellä sen olemassaoloa ei enää uhkaa purkaminen, vaan alue on määritelty suojelukohteeksi. Lähivuosien aikana Tampereen kaupunki myy alueen kunnostusvelvoitteella.

-Se on jo suuri voitto, ettei Annikki ole enää purku-uhan alla. Kokonaan toinen juttu on, miten korttelia tullaan suojelemaan. Säilyykö se kaupunkikulttuuria rikastavana kyläyhteisönä vai kunnostetaanko alue rikkaiden asunnoiksi?, Simo Ollila aprikoi.

Ollilan mielestä Annikin puutalokorttelin tulevaisuutta mietittäessä pitäisi huomioida myös alueen historia.

-Ei vanhasta työläiskorttelista pitäisi tehdä äveriäiden asuinaluetta. Sitä paitsi Annikilla asuvat niin nuoret kuin vanhatkin sulassa sovussa. Monista asuinalueista halutaan tehdä eläkeläis- tai opiskelijaslummeja, mutta kuinka köyhää se sitten on, Ollila kysyy.

Parin viime vuoden aikana Annikinkadun puutalokorttelin kesä on ollut vilkas monine kulttuuritapahtumineen. Nyt asukasyhdistys on päättänyt keskittyä kahteen kesän päätapahtumaan: Tähtimusiikkifestivaaliin sekä kesäkuussa järjestettävään Annikinkadun Runofestivaaliin. Tähtimusiikkifestivaali täyttää ensi vuonna viisi vuotta ja Simo Ollila lupaa ohjelmassa olevan silloin jotain erikoista.

-Nykyään elämme usein ilman historiaa ja yhteisöllisyyttä. Ihmiset kuitenkin nauttivat yhdessä tekemisestä. Toivottavasti Annikin sisäpiha sulkee ihmiset hetkeksi syliinsä ja antaa samalla henkäyksen entisaikojen kyläyhteisökulttuurista, Simo Ollila toivoo.

Heta Ängeslevä

Julkaistu Kansan Uutisissa 10.8.2004.